DZIEŃ CHLEBA U JEŻYKÓW
Chleb w naszej tradycji ma bardzo duże znaczenie. Przyjmowany jest jak dar boży i traktowany jest ze szczególną czcią. Do dzisiaj wiele osób nie wyrzuca pieczywa, a to które upadnie traktowane jest ze szczególnym szacunkiem. Nasze zajęcia rozpoczęliśmy od wyjaśnienia zagadki, jak powstaje chleb. Jeżyki z zainteresowaniem słuchali opowieści prezentowanej przez p.Anna Telus „Od ziarenka , do bochenka”, aż wreszcie przyszedł czas na część praktyczną. Poznając tajniki wypieku chleba, wykorzystaliśmy wszystkie nasze zmysły. Najwięcej zabawy sprawiło dzieciom mieszanie mąki, wody, soli z naturalnym zakwasem. Potem tylko czekaliśmy na efekt końcowy. Zapach pieczonego pieczywa był wspaniały, a jeszcze lepiej smakował! I jak to mówi przysłowie „ Chleb pracą nabyty, bywa smaczny i syty”.
Powrót